Sølvi Ellinora

My life on a plate

Pas dig selv!

Vi bliver vel skilt, fordi vores uoverensstemmelser ikke længere kan repareres?

Uoverensstemmelser af mange slags.

Hvad vil det sige at være et par? Og familie?

Hvordan skal vi leve vores liv?

Hvad er vigtigst for os?

Hvad vil vi med vores parforhold og vores familie?

Sådan nogle uoverensstemmelser. Selvom vi tror, det f.eks. handler om, at den ene gør mere rent og tager mere ansvar over for børnene end den anden.

Men hvis nu uoverensstemmelserne er de der lidt mere fundamentale nogen, som vi har glemt at forhandle undervejs og finde en fælles vej i – så er det også grundlæggende forskelligheder, der vil præge vores liv efter en skilsmisse.

Og som årene går, vil de grundlæggende forskelligheder nok blive tydeligere og tydeligere, fordi det er det liv, vi lever og udvikler. Måske endda sammen med en ny.

Når vi møder en ny, bliver det ofte endnu mere tydeligt, at der var en grund til, at det gamle ikke virkede – og forskellighederne får spotlight på.

Og så kan vi sidde i hver vores nye familie og kaste mudder på hinandens liv og valg.

Og gøre os til dommere over, hvordan de er forældre, par, familie – og hvad vores børn må lære af (forkerte!) værdier ovre hos dem.

Det handler om, hvordan man holder på gaflen. Hvor tit og hvordan man laver lektier. Skal man have en fritidsinteresse – og hvilken en er “rigtig”? Skal man have et job efter skoletid? Hvordan og hvornår siger man tak for mad? Hvordan hilser man på familie og venner? Alle disse store og små ting, der tydeliggør, hvilken kultur man har i sin familie.

Så kan man sidde og pege fingre af børnenes anden familie, hvor de ikke engang har tømt alle flyttekasserne efter et halvt år! (Det kunne man sagtens sige om mig f.eks.) Eller hvor de har så travlt med arbejde, at der ikke er tid til børnene! Eller de drikker for meget – eller er kedelige – eller uansvarlige – eller selvretfærdige – eller lever i bund og grund bare et underligt liv.

Pas dig selv.

Vi har ingen ret til at dømme andres valg i livet. Ingen.

Vi kan undersøge, hvad der gør, at de har valgt, som de har gjort, men vi kan ikke bare fra vores perspektiv sige “dur ikke – væk!”

(Altså med mindre der er tale om vold eller misbrug. Så er vi forpligtede på at reagere – men det sker heldigvis meget sjældent.)

Det eneste vi kan gøre er at være tydelige i vores egne valg. Og vide, hvorfor vi har valgt, som vi har valgt. Og tale om, hvad der er vigtigt “hjemme hos os.”

Når vi er tydelige i det (uden at sige, at ovre hos mor eller ovre hos far er de tossede – men bare “her i huset, så er det sådan her, vi gør”) – så er det uendeligt meget nemmere for børnene at navigere i.

Det behøver ikke være ens (det er umuligt, når nu vi er blevet skilt, fordi vi ikke var ens) – men det er nødvendigt at være tydelig.

***

(Jeg har lavet et online forløb, der understøtter det her med at finde ud af, hvad er det vi vil med vores parforhold og vores familie. Der er halv pris indtil midnat den 8. juli, når du bruger promo-kode SOMMER. Læs om forløbet her.)

Reklamer

Single Post Navigation

2 thoughts on “Pas dig selv!

 1. heidi on said:

  Hej
  Jeg er meget enig i dine synspunkter men har dog lige en ekstra “krølle” som også viser hvor svært det er at blive på egen banehalvdel
  I vores sammensatte familie(r) er vi så forskellige i livssyn og værdier hos henholdsvis mor og far, hvor vi på vores side har følt os nødsaget til at fortælle den ældste af børnene, hvordan det er hos den anden familie. Dette har udløst stor utilfredshed og meget “kaos” hos den anden familie og til dels hos barnet, men vi følte ikke at vi havde noget andet valg. Vi ønskede ikke at pege fingre af dem, men vi er overbeviste om at børnene skal have sandheden at vide.

 2. soelviellinora on said:

  Sandheden er en subjektiv størrelse.
  Det er derfor, vi ikke kan dømme de andre. De har en Sandhed. Vi har en anden. Vi kan fortælle om, hvordan vi opfatter noget er hos andre – men vi kan ikke sige, hvordan det er.
  Eller – det er i hvert fald mit perspektiv på verden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: